sobota, 4 czerwca 2016

FASZEROWANA CUKINIA MIĘSEM MIELONYM - PRZEPIS

Sezon na cukinie dopiero przed nami, ale w marketach już można kupić te z importu. Z cukinii już były placuszki, przepis znajdziecie TUTAJ, a dziś będzie cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zapraszam do rozwinięcia. 



Faszerowana cukinia mięsem mielonym
Składniki:
- 2 cukinie
- 400 gram mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 gram startego żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 średniej wielkości pomidor
- olej do smażenia / olej kokosowy

faszerowana cukinia mięsem mielonym - przepis

Na początku obmywamy cukinie, kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ. Następnie każdą cukinię oprószamy solą i odstawimy. Teraz zabieramy się za pokrojenie w kostkę cebul, papryki i i pomidora oraz przeciśniecie przez praskę czosnku. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju / oleju kokosowym i dodajemy po chwili mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, pomidora oraz paprykę. 

Z cukinii wylewamy wodę, która nagromadziła się poprzez posypanie solą. Nakładamy do każdej wydrążonej połówki farsz i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. 

Smacznego !!!


zucchini

faszerowana cukinia mięsem mielonym - przepis

faszerowana cukinia mięsem mielonym - przepis

1 komentarz:

  1. Ja osobiście nie lubie mięsa,więc przepis niestety nie dla mnie, jednak może ktoś się skusi,bo wygląda ciekawie!

    https://strong-power.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń