Sezon na cukinie dopiero przed nami, ale w marketach już można kupić te z importu. Z cukinii już były placuszki, przepis znajdziecie TUTAJ, a dziś będzie cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zapraszam do rozwinięcia.
Faszerowana cukinia mięsem mielonym
Składniki:
- 2 cukinie
- 400 gram mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 gram startego żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 średniej wielkości pomidor
- olej do smażenia / olej kokosowy
Na początku obmywamy cukinie, kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ. Następnie każdą cukinię oprószamy solą i odstawimy. Teraz zabieramy się za pokrojenie w kostkę cebul, papryki i i pomidora oraz przeciśniecie przez praskę czosnku. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju / oleju kokosowym i dodajemy po chwili mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, pomidora oraz paprykę.
Z cukinii wylewamy wodę, która nagromadziła się poprzez posypanie solą. Nakładamy do każdej wydrążonej połówki farsz i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.
Smacznego !!!
Ja osobiście nie lubie mięsa,więc przepis niestety nie dla mnie, jednak może ktoś się skusi,bo wygląda ciekawie!
OdpowiedzUsuńhttps://strong-power.blogspot.com/