Sezon na cukinie dopiero nadejdzie, ale w sklepie już można upolować je w dobrej cenie cukinie. Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do spróbowania. Na pewno się w nich zakochacie.
Placuszki z cukinii z żółtym serem
Składniki:
-ok. 80 dag cukinii
- 20 gad startego ostrego sera
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mąki
-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- szynka (opcjonalnie)
- olej do smażenia / olej kokosowy
-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- szynka (opcjonalnie)
- olej do smażenia / olej kokosowy
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach (razem ze skórką). Taka mała rada na przyszłość: skórka musi być miękka, jak jest twarda to znaczy, że cukinia jest stara i nie nadaje się. Startą cukinię mieszamy z solą i jajkami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany nożem czosnek. Do miski wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, a następnie starty żółty ser. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masa nie ma być za gęsta ani za rzadka. W razie konieczności dodajemy jajko lub mąkę. Można również dodać szynkę - placuszki również będą smakować przepysznie.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nakładamy masę formując małe placuszki. Jeden placuszek to 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron. Przed podaniem odsączamy na ręczniki papierowym z tłuszczu.
Placuszki z cukinii można podawać bez sosów lub z sosem czosnkowym bądź ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz