czwartek, 23 czerwca 2016

CIASTO MARCHEWKOWE - PRZPIS

Od dłuższego czasu chodzi za mną ciasto marchewkowe, już nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam. Jest bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.


Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
 - 1,25 szkl. oleju
- 1 szkl. rodzynek (opcjonalnie)
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 16 g cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki sody 
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szkl. startej marchwi
- 2 szkl. mąki

Polewa:
- 2 białe czekolady
- 600 g serka homogenizowanego 

placek marchewkowy
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i rozmieszać. Następnie dodajemy rodzynki, które przed dodaniem wcześniej zalewamy wrzątkiem. Dodajemy orzechy oraz marchew i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy i na końcu mąkę. 
Pieczemy 40-50 min w temperaturze  175 stopni.

Czekoladę rozpuścić na parze, dodać serki i wymieszać. Polać na ciepłe ciasto.

Smacznego! 

plscek marchewkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz