Od dłuższego czasu chodzi za mną ciasto marchewkowe, już nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam. Jest bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 1,25 szkl. oleju
- 1 szkl. rodzynek (opcjonalnie)
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 16 g cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szkl. startej marchwi
- 2 szkl. mąki
Polewa:
- 2 białe czekolady
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i rozmieszać. Następnie dodajemy rodzynki, które przed dodaniem wcześniej zalewamy wrzątkiem. Dodajemy orzechy oraz marchew i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy i na końcu mąkę.
Pieczemy 40-50 min w temperaturze 175 stopni.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać serki i wymieszać. Polać na ciepłe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz