sobota, 26 marca 2016

TARTA CZEKOLADOWA - PRZEPIS

Miałam robić na Święta Wielkanocne tylko dietetyczny sernik, ale koleżanka poleciła mi czekoladową tartę i to był dobry wybór. Łatwa i szybka w wykonaniu, polecam każdemu, kto nie ma zbyt wiele czasu przed świętami, aby cokolwiek upichcić.

Tarta czekoladowa
Składniki na spód:
- około 200g mąki
- 150g masła
- 30g cukru
- łyżka zimnej wody
Składniki na mus:
- 300g czekolady (150g czekolady mlecznej, 150g czekolady gorzkiej ze skórą pomarańczy)
- 400ml śmietany kremówki
- 50g cukru waniliowego


Wykonanie spód: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane masło, łyżkę wody. Zagniatamy wszystkie składniki w kulkę. Wykładamy ciastem spód tartownicy. Wkładamy wyłożoną ciastem tartownice do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni i następnie będziemy piec przez 30 minut.
Wykonanie mus: Roztapiamy czekoladę na parze. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy do śmietany cukier i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem miksujemy na jednolitą konsystencję. Masę czekoladową wylewamy na ostudzony spod tarty. I możemy zacząć się rozpływać w smakach tarty




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz