sobota, 26 marca 2016

SERNIK WANILIOWY W WERSJI FIT - PRZEPIS

Jeśli ktoś jeszcze nie znalazł przepisu godnego uwagi, a nie ma czasu w przedświątecznych przygotowaniach na długie stanie przy garach polecam waliniowy sernik w wersji fit inspirowany przez Chocolatemuffis.


Sernik waniliowy w wersji fit
Składniki:
- 500 g twarogu
- 5 jajek
- 350 g gęstego jogurtu naturalnego
- 5 łyżek miodu lub erytrytolu (w normalnej wersji 'fat' około pół szklanki cukru)
- 80 gram budyniu waniliowego
- opcjonalnie gorzka czekolada lub kakao albo erytrytol



Zaczynamy od oddzielenia białek i żółtek. Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, budyń, miód (lub erytrytol) oraz jogurt naturalny i wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli do masy, cały czas mieszając wszystkie składniki łyżką. Blachę smarujemy margaryną i wylewamy na nią masę. Pieczemy przez 50 - 60 min w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu opcjonalnie można polać czekoladą deserową lub posypać kakao albo erytrytolem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz