środa, 23 marca 2016

MUGCAKE - PRZPIS

Kolejny ulubienic, zdecydowanie za dużo już ich mam, ale nic na to nie poradzę. Banalnie prosty w wykonaniu, zajmujący maksymalnie 4 minuty, no góra 5 ;) Mugcake - pyszny i łatwy. Jak dla mnie świetny jako posiłek potreningowy. Dziś w dwóch wersjach z kakao i bez. 



Mugcake

 Składniki: 
- 1 banan
- 1 jajko
- 3 łyżki płatów owsianych
- odrobina proszku do pieczenia
- opcjonalnie miarka odzywki białkowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka kakao

Zaczynamy od rozgniecenia banan widelcem na miazgę w miseczce. Tak, w miseczce, koniecznie potrzebna do tego jest miseczka. Dodajemy jajko i dalej rozgniatamy. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy wszystko. Dorzucamy odrobinę proszku do pieczenia. I w zasadzie taką podstawą część można na tym zakończyć. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dorzucamy jeszcze jedną łyżeczkę płatków. dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do mikrofali na około 3 minuty.
U mnie w jednej wersji po proszku do pieczenia dodałam miarkę odzywki białkowej z Trec o smaku waniliowym i dopiero włożyłam do mikrofali. A w drugiej wersji dorzuciłam po odzywce jeszcze łyżeczkę kakao. 

Mugcake z kakao podałam z masłem orzechowym bez cukru i soli firmy Primavika, do tego dodałam kiwi i ozdobnie jedną żurawinkę.




W bardziej egzotycznej wersji pojawił się mugcake bez kakao. Dodatkiem to niego był ananas. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz