czwartek, 13 kwietnia 2017

Ptasie mleczko z nasionami chia - przepis ||
Coconut milk with chia seed - recipe

Pyszne i świetnie nadające się do niedzielnej kawy i nie tylko ptasie mleczko z nasionami chia. 

Delicious and good for Sunday's afternoon coffe time coconut milk with chia seed. Easy recipe for everyone. Hope you understand my English.


Ptasie mleczko z chia
Składniki:  
- 2 puszki mleczka kokosowego (łącznie 800ml)
- 3 łyżki kakao
 - 4-5 łyżek nasion chia
- słodzik lub ksylitol lub miód
- cynamon
- żelatyna


Potrzebujemy dwóch garnuszków. Do pierwszego wlewamy jedną puszkę melczka kokosowego (lub jego stałą część), dodajemy 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu oraz wybrane przez nas słodzidło. Gotujemy na ogniu. Kiedy wszystko połączy się w jedna płynna konsystencję dodajmy 10 gram żelatyny. Gotujemy jeszcze chwilę i wlewamy połowę masy do foremki wyłożonej sreberkiem. Foremkę wkładamy do zamrażarki i czekamy aż masa stężeje. 
Następnie zabieramy się za kolejną warstwę. Do garnuszka wlewamy drugą puszkę mleczko kokosowe (lub jego stałą część), dodajemy 4-5 łyżek nasion chia oraz wybrany przez nas słodziak. Gotujemy wszystko na ogniu. Kiedy konsystencja stanie się jednolita dodajemy 10 gram żelatyny. Gotujemy całość jeszcze chwilę. Na stężałą pierwszą warstwę wylewamy drugą z nasionami chia. Po raz kolejny wkładamy do zamrażarki i czekamy aż masa stężenie. Na sam koniec wylewamy ostatnią ciemną warstwę i po raz ostatni wkładamy do zamrażarki.




Coconut milk with chia seed
Ingredients:  
- 2 tins ofcoconut milk (cumulatively 800ml)
- 3 tablespoon cocoa
- 4-5 tablespoons of chia seed
- sweetener or xylitol or honey
- cinnamon
- gelatin

We need two pots. Info firs pour one tin of coconut milk (or its constant part), add 3 tablespoon cocoa, 2 tablespoon of cinnamon and  sweetener or xylitol or honey. Boil everything. When everything connect into liquid consistence, add 10g of galatine. Boil while and pour half of it into cast. Don’t forget to carpet the cast by aluminium foil. Put the cast into freezer utill mass concentration. 

Then we are going to preparing next layer. Into second pots pour the rest part of coconut milk (or its constant part), add 4-5 tablespoons of chia seed and sweetener or xylitol or honey. Boil everything. When everything connect into liquid consistence, add 10g of galatine. Boil while and pour all on the concentrated first layer. Once again we put in the freezer and wait until mass concentration. At the very end we pour out the last dark layer and the last time we put in the freezer.

Grub's up!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz